7.6.2010

Muzejní noc v Uherském Brodě

5. června 2010

5. června 2010 proběhla muzejní noc v Muzeu J. A Komenského v Uherském Brodě s názvem Přijďte na svatbu!

Kromě členů spolupořádajícího Folklorního souboru Rozmarýn z Újezdce u Uherského Brodu (dnešní městská část Uh. Brodu) se představení zúčastnili také újezdští rodáci (děti i dospělí), jimž samozřejmě nechyběly kroje ani dobrá nálada. V publiku se ocitla také pamětnice poslední skutečné svatby, která se jí zúčastnila dokonce v roli nevěsty (50. léta 20. stol.). Sama potvrdila, že rekonstrukce lidových obřadů odpovídají tomu, jak si je sama pamatuje a jak v tomto místě domácí svatba probíhala.

Záběr na sedící družičky s nevěstou za stolem, na němž je umístěn svatební koláč. Do něj se během domácího lidového obřadu vhazují peníze, které s průpovídkami přinášejí svatební hosté, počínaje ženichem, členy nejbližší rodiny, rozvernými družby a konče všemi účastníky svatby. Tomu všemu však předchází rýmované proslovy staršího družby a starší družičky. Nevěsta během nich sedí za stolem se sklopenou hlavou (viz druhá zleva).

Vrcholem svatebních lidových obřadu je čepení nevěsty. V tomto okamžiku je jí na hlavu staršími ženami uvazován turecký šátek úvazem na čepec (odtud název obřadu), který smí nosit pouze vdané ženy. Za nepřetržitého zpěvu pomalých písní se tak nevěsta ocitá poprve v jejich společenství.

Letošní, již 3. ročník cyklu rekonstrukce lidových svateb v rámci Festivalu muzejních nocí dosáhl rekordní návštěvnosti (odhadem 300 až 400 návštěvníků). Počasí vyšlo znamenitě a jak folklorní soubor tak i muzeum si zaznamenaly představení, které bylo návštěvníky vřele přijato. Už nyní je připravován ročník nastávající, v němž bude představena lidová svatba z Hluku.


PROGRAM V MUZEU JAK UH. BROD, SOBOTA 5. ČERVNA 2010, 20:00 – 23:00:
Újezdec–Těšov v historii a lidových tradicích
/ výstava Muzea JAK v Uh. Brodě / Malý výstavní sál / 5.6.2010 – 29.8.2010 / vernisáž v sobotu 5.6.2010, 20:00 / Přijďte na svatbu! 2010 – Újezdec-Těšov / scénická rekonstrukce lidové svatby z Újezdce a Těšova v provedení Folklorního souboru Rozmarýn a jeho hostů / sobota 5.6.2010, 20:30 Atrium Muzea JAK, Uh. Brod / Festival muzejních nocí 2010 / pořadatel Asociace muzeí a galerií ČR / zpřístupnění expozic a výstav do 23:00

Zpět

nahoru